Ιός της Γρίπης Τύποι A και B (H1N1)


Ο ιός της γρίπης

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης, οι οποίοι εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω εισπνοής σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των ατόμων που νοσούν. Τρεις είναι οι βασικοί τύποι του ιού που προκαλούν τη γρίπη, οι Α, Β, και C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις, ενώ ο C τις πιο ελαφρές. Είναι RNA ιοί, με παρόμοια δομή και βιολογικές ιδιότητες, αλλά διαφορετική αντιγονική συμπεριφορά. Τα πιο κοινά στελέχη τύπου Α, που συναντώνται στον άνθρωπο είναι τα H1N1 και H3N2. Ο χρόνος επώασης τπυ ιού είναι 1-3 ημέρες.

O Η1Ν1 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 2009, χρονιά στην οποία προκάλεσε μια πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, μολύνοντας χιλιάδες ανθρώπων σε περισσότερες απο 74 χώρες. Σήμερα, σύμφωνα με το Ευρωπαικό κέντρο για την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών (ECDC), θεωρείτε εποχικός ιός της γρίπης, που μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο όπως κάθε άλλος ιός γρίπης. Το στέλεχος H3N2, επικράτησε στην περίοδο εποχικής γρίπης 2014-2015 και σύμφωνα με τον ECDC, σχετίζεται με σοβαρότερες μορφές γρίπης σε σχέση με τον H1N1 και τους ιούς τύπου Β.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων), εποχικές εξάρσεις της γρίπης καταγράφονται απο τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με την κορύφωση  της να παρατηρέιται από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο και κυκλοφορούν – με διαφορετικό ποσοστό εμφάνισης – τα στελέχη  Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β.

Η γρίπη ως νόσος έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως λόγω της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται, αλλά και στη βαρύτητα των επιπλοκών της, που εμφανίζονται σπάνια και αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Η αντιμετώπιση της νόσου απαιτεί την κλινική εκτίμηση απο τον θεράπων ιατρό.

Στην Ελλάδα έγγυρη και πλήρη ενημέρωση για τη γρίπη, παρέχεται απο το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Βιβλιογραφία

 

  1. Rapid Risk Assessment on circulation of drifted influenza A (H3N2) viruses in the EU/EEA
  2. Γρίπη και Εποχική γρίπη, ΚΕΕΛΠΝΟ.